София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Роснефт“ влиза ударно в Иракски Кюрдистан

Компанията купува нефтопровод

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

„Роснефт“ обяви втора сделка в Иракски Кюрдистан дни, след като компанията съобщи, че инвестира около 400 милиона долара в разработката на 5 петролни находища в автономния район. Запасите там се изчисляват на 670 милиона барела.

Сега руската компания обяви, че купува 60 % от стратегически нефтопровод.

"Участието в инфраструктурния проект ще съдейства за постигане на стратегическите цели на компанията и ще позволи да се повиши ефективността на доставянето на нефт за крайните потребители, включително доставянето на нефт от Кюрдистан за нефтопреработвателните заводи на "Роснефт" в Германия", каза ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин.

До 40 на сто ще останат за KAR Group, сегашния оператор на нефтопровода.

Същевременно централното правителство в Багдад, което си върна контрола върху района следе референдума за независимост преди две седмици, обяви, че всякакви сделки, отнасящи се за петролни и газови находища, както и за инфрастрктурата, са незаконни, ако не бъдат одобрени от министерството на петрола.