София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Розопроизводители блокираха пътя Пловдив-Карлово

Искат по-високи изкупни цени на продукцията

6 годиниАгро 9 Боряна Райчева

Десетки производители на рози блокираха пътя Пловдив – Карлово. Те изразиха недоволството си срещу ниската изкупна цена на суровината.

Земеделците разсипиха тонове розов цвят по пътя и поискаха гарантирана изкупна цена не цвета не по-ниска от 2.50 за кг. Те отказаха да пропускат коли и за минути се образуваха огромни колони от автомобили. Според розоберците ниската цена ги обрича на фалит.

Розовите насаждения около Розино са над 1000 дка. "Твърдо казваме, че има картел, не може тези хора да си играят със съдбите на хората, с хляба на другия.....", казват хората.

Заместник кметът на Розино Ангел Шаламанов посочи, че държавата трябва да вземе мерки по отношение на розопризводителите в противен случай отрасъла е обречен: "В момента има около 20 тона розов цвят, който стои в чувалите и ще се хвърли, но не само днешния труд ще се хвърли утре това, което не е обрано, утре този цвят побелява, утре този цвят, ако го наберат изкупвача няма да го купи, утре пак губят .Това значи, че розовата реколта в Розино е загинала", обясни кметът.

Розопроизводителите посочиха, че ако исканията им не бъдат чути са готови да обявят гладна стачка и да протестират пред Народното събрание. Те казаха, че ще останат на подбалканския път целия ден. На място вече пристигнаха екипи на полицията, за да регулират движението, съобщи Карлово.прес.

Земеделците обявиха, че готвят национален протест. Те заплашиха, че ще изкоренят розовите насаждения, а също така обмислят да спрат да прибират реколтата, тъй като търпят огромни финансови загуби.

Днес в Карлово беше и земеделският министър Румен Порожанов. Той заяви, че ще се бори за субсидии за производителите и за Закон за розите. „По най-спешния начин трябва да подготвим съответната нормативна уредба“, заяви Порожанов.