София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Рублата – най-стабилната валута в света

Данните са на Московската борса рублата

5 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Рублата е най-стабилната валута сред валутите на развиващите се страни на фона на неотдавнашната волатилност. Това заяви първият заместник-председател на Централната банка Ксения Юдеева в кулоарите на Международния финансов и банков форум.

"Руският пазар показва най-голямо спокойствие в сравнение с всички останали на този фон", каза тя.

Според Московската борса рублата на 27 март е паднала спрямо основните световни валути. Така доларът се приближава до 65 рубли, като се увеличава с 0,8%, еврото се покачва на 73 рубли, добавяйки 0,6%. Валутите на други развиващи се страни са спаднали с 3-5%.

Валутите на развиващите се страни са спаднали след решението на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка да запазят базовите лихвени проценти на сегашното ниво. На фона на смекчаване на реториката на регулаторите, инвеститорите започват да се страхуват от забавяне на световната икономика и започват да напускат валутите на развиващите се страни поради увеличените рискове. Отслабването на тези валути се наблюдава и на фона на приключването на данъчния период.