София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ръководител на международна църква е обвинен в педофилия

Представители на църквата твърдят, че техният лидер е невинен

5 годиниКрими 23 Боряна Райчева

Ръководителят на мексиканската християнска църква Ла Лус дел Мундо ("Светлината на света") Наасон Хоакин Гарсия e задържан в Съединените щати по обвинения в сексуална злоупотреба с непълнолетни, контрабанда на хора и производство на детска порнография, съобщава Ройтерс.

Гарсия, който оглавява християнското общество с повече от един милион последователи по целия свят, е арестуван в щата Калифорния. Според прокуратурата, през последните четири години, той и неговото обкръжение, също от църковните лидери, са извършили 26 престъпления в Съединените щати.

Лично Гарсия е обвинен в 14 престъпления от сексуален характер. По-специално, наричайки себе си апостол и манипулирайки религиозните чувства на децата, той признава, че е принудил трима възрастни и една възрастна жена да извършат сексуалните действия. От другите, включително непълнолетни, енориаши, той поискал да танцуват пред него голи.

Представители на църквата изразиха увереност, че техният лидер е невинен. В изявление на техния уебсайт се казва, че Гарсия "винаги е спазвал закона и уважавал социалните институции и достойнството на хората".

На 24 май австралийският архиепископ се изказа против задължението на духовенството да наруши поверителността на изповедта в случаите, когато енориашист признава сексуални престъпления срещу деца. Той смята, че това противоречи на религиозната свобода.