София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Гълъбинов: Пенсиите трябва да се увеличат веднъж, но рязко

Имаме нужда от структурни реформи за промяна на икономическия модел

4 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Финансистът Румен Гълъбинов гостува в предаването „Делници“ при Николай Колев. Той коментира икономическото състояние на страната ни и обоснова нуждата от промяна на икономическия модел.

Стана ясно, че България е държавата с най-ниската заплата в ЕС. Сега е 560 лв. От януари догодина ще стане 610 лв. След още 2 години ще стане 650 лв. В Румъния минималната работна заплата е 870 лв.

„Цените в Румъния не са драстично по-различни от нашите. Те взимат 30% повече от нас. В Германия е доста по-ниско ДДС-то на хранителните стоки. Едно и също прясно мляко, произведено тук и в Германия, струва по-малко в Германия, отколкото тук“, обясни Гълъбинов.

По негови думи е добра идея по-скоро да се намали ДДС-то. Ние всички имаме интерес промяната да се случи, подчерта икономистът.

Експертът заяви, че в следващите 3 години минималните и средните заплати трябва да растат с поне 15-20 % годишно, за да не бъдем последни в класациите. Той изказа мнението, че пенсиите трябва да се увеличат веднъж, но рязко, за да може това да се почувства и като потребление.

Гълъбинов допълни, че имаме нужда от структурни реформи за промяна на икономическия модел. По отношение на бюджет 2020 г. специалистът каза, че когато има излишък, той не се харчи в края на годината, а по-скоро трябва да се задели за фискалния резерв. Ако в бюджета има дефицит, трябва да се пресметнат разходите и да им се направи оптимизация.