София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румен Гълъбинов: Трябва да има контрол, за да се усети намаляването на ДДС

Икономистът коментира, че данъкът за добавена стойност трябва да е подвижен

5 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Ако се намали ДДС-то драстично, а цените са същите значи има картел на пазара на храни. Например ако ДДС-то на хляба стане 0% или 5% и цените останат същите значи трябва да има контрол, за да се усетят промените. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в предаването "Делници". Той бе поканен във връзка с актуалната тема за намаляването на данъка добавена стойност.

Към него бе зададен въпросът могат ли да бъдат приети в тази конфигурация закони, за да се приложат тези промени. Икономистът отговори, че трябва да съпоставим с излишъка в икономиката и да преценим, че по-ниското ДДС ще помогне на дупката в бюджета. Това нещо ще допринесе за ускореното развитие. Защото по тези критерии сме на последни места. Например в Германия ДДС на храните е 7%, във Великобритания пък е 0%.

"Ние сме го решили по-просто 20% данък за всичко. Освен хазарта и някои други полета. Не сме модерни в това отношение. И това отблъска инвеститорите. Когато сме подвижни ние ще подбудим инвестиции, особено от по-малкия бизнес. Чрез евродирективи се стимулира по-разчупеното ДДС", каза още Румен Гълъбинов в ефира на Телевизия Евроком.

Във връзка с потребителските кредити от фирми за "Бързи пари" Гълъбинов коментира, че не трябва да се дава възможност да се капитализира кредита.

Относно партийните субсидии икономистът каза, че хората, които са във властта заслужават повече от 1лв. субсидия. Той се съгласи, че рекапитулация колко пари влизат от различните източници като членски внос, субсидия и т.н. със сигурност е нужна, за да се регулират доходите.