София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Петков: България единствена в ЕС няма договорена цена на газ

Според лидера на АБВ това държи в неизвестност бизнеса и бита

4 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

България вероятно е единствената държава в Европа, която няма договорена цена за газ и това държи в абсолютна неизвестност бизнеса и бита. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция в централата на партията днес.

Петков обясни, че „Булгаргаз“ са били на преговори в Санкт Петербург за цената на газта, като на срещата не са били договорени такива. Според партийния лидер няма никаква координация между „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“.

Показвайки писмо на „Булгаргаз“ към всички клиенти на дружеството от май месец, Петков посочи, че в него е обяснено, че Румъния се е вдигнала цената на газа.

Лидерът на АБВ каза още, че българското правителство не се е вслушало в предупрежденията, отправени от неговата партия, че няма да е в състояние да построи "Турски поток". По думите му, ако е резервиран капацитет на румънска територия, потребителите ще плащат два пъти.

Според Петков от 1 януари заплахата България да не е държава, транзитираща газ, е сериозна.