София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Петков: Има заплаха от 1 януари да сме без газ

Партията даде оценка на въпросите свързани с енергетиката

4 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

От една страна ние имаме 10-годишно забавяне на Белене, след като проектът беше спрян. Имаме интерес от различни страни. Безпокои ни това, че няма никакво ускорение на проекта. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция. 

"Политиката на САЩ е такава, че те не се интересуват какво се случва с газа след като го продадат. Публична информация е, че руския газ струва 670 хил. Долара за една сборка, а американският струва 1 млн. долара за една сборка. Обществото трябва да знае какво значи диверсификация", каза още Петков.

От АБВ отбелязаха, че Турски поток, както знаем е вече факт, но ако но настояваме българите да знаят, че от 1 януари България може да остане без газ

„Българското правителство излъга партньорите на изток и запад, че „Турски поток“ ще бъде въведен в експлоатация на 31 декември тази година. Предупредихме още през февруари месец, че начинът, по който действа правителството, гарантира, че „Турски поток“ няма да е готов и той няма да бъде. Ние унижихме интереса на българската икономика като не изградихме „Южен поток“. Ние не изградихме „Турски поток“ през България и ако Русия и Украйна не се разберат, настояваме българите да знаят, че на 1 януари може да сме без газ. Тук вината е на премира Борисов, който с безгръбначие обслужи чужди интереси, поставяйки под въпрос газовата сигурност на България“, добави той.