Гледай
на живо

Румен Радев: 2019-а ще бъде такава, каквато си я сътворим

Президентът изрази неодобрение към отстъплението пред закона

Минути преди настъпването на Новата година, президентът Румен Радев отправи традиционното си обръщение към нацията. В него той заяви, че изминалата 2018 г. е била белязана от "корупционни скандали и ерозия на демократичните права", но изрази надежда, че 2019 г. ще бъде по-добра за българите.

През изминалата година не сторихме нужното, за да може 2019 да бъде по-лесна. Напротив - това бе година на корупционни скандали и ерозия на демократичните права и институции. Проблемите бяха отсрочвани, но не и решавани." Това обяви президентът Румен Радев в посланието си.

"Примирихме се със застоя и безвремието, с липсата на цели и реформи. Преглътнахме ръста на цените и ниските доходи. Зачеркнахме машинното гласуване и други идеи, гарантиращи честни избори. Продължава отстъплението на закона и справедливостта пред произвола", отбеляза Радев.

Тази вечер мнозина ще говорят за бъдещето си, а някои ще споделят и планове за емиграция, някои хора "ще пуснат и неканения гост на празничната трапеза - политиката", допълни той. Но политиката не се прави на масата, а се определя и решава от усилията на милионите осъзнати личности, посочи президентът.

"Вярвам, че за изминалите години българите свикнаха да дишат въздуха на свободата и няма да позволят тя да бъде ограничавана. Убеден съм, че нашият народ може да излезе от всяка криза и безпътица, когато надмогне егоизма и страха и обедини усилия в името на справедливостта, законността, суверенитета и просветеното бъдеще. В това е смисълът на единението. В това е бъдещето ни като народ и държава", допълни той.

Държавният глава призова в празничните часове и в следващата година да не забравяме за хората в недоимък, за слабите, защото, когато отваряме сърцата си за тях и им подаваме ръка, получаваме от тях повече сила и смисъл, отколкото им даваме.

"В този миг всички ние си отправяме благопожелания за настъпващата година. 2019 ще бъде такава, каквато я сътворим с общи усилия. Нека тя да донесе здраве във всеки дом, сила на духа, за да преодолеем трудностите и дързост в сърцата, за да сбъднем мечтите си", завърши президентът.