София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев: Конкурсът за нов изтребител е удар по България

Според него конкурсът е опорочен

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Конкурсът за нов изтребител е удар по България", това кoментира пред журналисти президентът Румен Радев след церемонията по освещаване на бойните знамена.

„За конкурса за нов изтребител настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от типа самолет. Правителството направи точно обратното – обяви победител в разрез със собствените негови и на Народното събрание правила. И дори се ангажира да надплати огромна сума. За мен това е троен удар по България. Имаше политически изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети“, каза още Радев и посочи, че това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. 

Президентът коментира и ситуацията с електронните винетки. Той определи случващото се като "олицетворение на стила на управлението"и добави, че неведнъж е коментирал за липсата на прозрачност, на отчетност и на отговорност".

Попитан как ще коментира критиките за своето новогодишно обръщение, държавният глава заяви, че не разбира защо хората се страхуват от истината.

„Всички моменти са неудобни, когато трябва да се излъчат неудобни истини. Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. И мисля, че за хората посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросани приветствия“, заяви Радев.

На въпрос дали ще има повече единство във властите през 2019 г., Радев посочи, че това зависи от тяхното действие. „Ако властите работят в името на българските граждани, мисля, че ще имаме единство“, каза още Радев.