Гледай
на живо

Румен Радев: Много можем да дадем на Европа

Президентът произнесе реч за откриването на българското европредседателство

„От 1 януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз. От 11 години ние сме член на съюза, но от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпоплатен исторически опит“, това каза в речта си при откриването на българското председателство на Съвета на ЕС държавният глава Румен Радев.

Той подчерта, че мотото на председателство е „Съединението прави силата“, тъй като Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но и твърде малка, за да бъде разделяна. „България е родината на кирилицата, която е мост към изтока. България, която днес догонва развитите страни в съзюза, спаси своите евреи през най-мрачните дни на континента. Това ме кара да вярвам, че много сме дали, но и много можем да дадем на Европа“, каза президентът.

Румен Радев подчерта, че когато проблемите засягат всички, ключът е в реализма и солидарните усилия. „За да пребъде Европа ни трябват разбираема реч, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма“, подчерта българският държавен глава.