София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев: Не виждам промяна в управлението на страната

Президентът с коментар за политиката през 2019г.

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

"Думата на 2019 г. е безветрен. Мисля че това е олицетворение на липсата на промени във въздуха, който дишаме, така и в управлението на държавата. Това каза президентът Румен Радев в ефира на Дарик радио.

„Много бих искал да кажа, че е демокрация , но аз не виждам промяна в управлението", каза президентът Румен Радев.

Радев коментира и изборите, които се проведоха в страната ни тази година.

"Ако четете социологическите изследвания от местните избори има някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено ако вземем последните местни избори", каза още той. "Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини 15-20%, а се приема, че 3% е прага за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места", добави държаният глава.

"Всички тези проблеми изискват нашето внимание, това е удар по демокрацията. Ще поканя още през януари изпълнителната власт и парламентарните партии в парламента, за да обсъдим някои важни стъпки. Няма да бързам с Консултативен съвет, ще направя такъв ако видя че не се вземат мерки. Този път трябва да постъпим като цивилизована държава преди следващите парламентарни избори. Шест месеца преди тези избори всичко трябва да е установено. Ако има законови промени да бъдат приключени , за да се актуализират избирателните списъци и най-важното да бъдат доставени машини за машинно гласуване", обясни още президентът.

Държавният глава коментира и срещите, които проведе за промяна в Конституцията.

"Конституцията за мен е ясна и походът към правова държава не може да започне с погазване на Конституцията, няма как да го направя. За това подписах указа за Иван Гешев. За мен е важно да има този дебат. Някои чакат президентът да каже какво да промени и ние да коментираме. Аз искам да направим обратният процес, как го виждат като проблеми, като възможна промяна и академичната общност и обществото и НПО. Как го виждат тримата големи в съдебната система, как го вижда прокуратурата, как го виждат политическите партии, изпълнителната власт", каза още президентът.