София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев: Апартаментгейт не може да се лекува с оставки!

Липсва реален контрол върху дейността на КПКОНПИ

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Решенията на борбата с корупцията се състоят в това НС да разгледа и приеме нов закон за борба с корупцията. НС да създаде временна комисия за КПКОНПИ, да се направи проверка на всички изнесени в публичното пространство данни, пълните протоколи от проверките да станат публично достояние. Това заяви президентът Румен Радев след края на специално свикания Консултативен съвет по национална сигурност, който се проведе под наслов "Не на корупцията по високите етажи".

Според Радев изпълнителната и законодателната власт трябва да предложат пакет за ограничаване на генерирането на корупция.

Нямах намерение да свиквам КСНС. Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложенията ми бяха ясни, но бяха отхвърлени за сметка на един "беззъб" закон. До момента срещам съпротива.
За мен това поведение разкрива криза на държавността, коментира Радев.

Имаме сериозен проблем и той касае националната сигурност. Изисках доклад от зам-председателя на КПКОНПИ заради проблеми с председателя на комисията. Той не успя да се яви на този съвет, защото е възпрепятстван, но няма и смисъл. Ние виждаме резултатите. Липсва реален контрол върху дейността на КПКОНПИ. Призовавам за енергични и безкомпромисни дейсвтия срещу безочието на определени политици.

Парламент не може да се лекува с оставки, категоричен е Радев,

Ако българите искат достоен живот, трябва да научат своите политици да живеят само на заплата. Апартаментгейт е само айсберг на ситуацията, коментира още държавният глава.