София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румен Радев покани черногорци на български туризъм

„Влизането на Черна Гора в ЕС ще подобри икономиката на региона“

7 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

България и Черна гора не могат да оползотворят пълния потенциал на своите икономически контакти и инвестиционното сътрудничество, поради липсата на подходяща транспортна, енергийна и дигитална свързаност в региона. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Цетине. Държавният глава посочи, че тази позиция е била споделена и от черногорския му колега президента Филип Вуянович, и от министър-председателя Душко Маркович. Румен Радев беше категоричен, че присъединяването на Черна Гора към ЕС ще подобри икономическата перспектива за целия регион, но не трябва да се губи време за насърчаване на двустранния икономически обмен.

Президентът Вуянович е отправил покана към България да се включи в проекта за изграждането на далекопровод за пренос на електроенергия между Черна гора и Италия през Адриатическо море. "Имаме покана от Черна гора да участваме в този проект и България може да изнася електроенергия и то при много изгодни цени", заяви Румен Радев.

Българският държавен глава призова за прилагане в скоро време и на вече подписаните споразумения между двете страни в областите на търговията, икономическите отношения и туризма. Едно от тях е за съвместното предлагане на туристически услуги, което ще увеличи обмена на почиващи между двете държави. „България е особено привлекателна като дестинация за зимен и планински туризъм сред черногорците“, уточни Румен Радев.

През втория ден от посещението си в Черна гора, президентът Румен Радев посети заедно със своя колега президента Филип Вуянович двореца на черногорския крал Никола I, както и сградата на първата българска дипломатическа легация в Цетине. България е една от първите държави признали независимостта на Черна гора преди 139 години.