София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев се среща с представители от транспортния бранш

Срещата се провежда два дни преди протеста на български превозвачи в Брюксел

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

От 14.00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на браншови организации за автомобилен превоз, това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата се провежда два дни преди готвения протест на български превозвачи на площад „Люксембург“ в Брюксел на 10 януари, когато транспортната комисия на ЕП ще гласува т.нар. пакет „Мобилност“.

Към днешна дата отправяме призив към държавните институции, президент, премиер, Народно събрание, омбудсман за спиране на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон, коментира вчера Симо Симов, говорителят на Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива.

Той подчерта, че единствено институцията на омбудсмана им е обърнала внимание. Очаквали са подкрепа и от президента, но не са я получили, заради което Симов е на мнение, че държавният глава работи по двоен стандарт. Безкрайно разочаровани сме от президентската институция, подчерта говорителят на сдружението.

Всички български асоциации в сферата на тежкотоварните автомобилни превози ще се включат в пътуването до белгийската столица на 10 януари, съобщи изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България Димитър Димитров. Основният проблем в пакет „Мобилност" е връщането на водачите и камионите в страната на регистрация.

В бранша са убедени, че с измененията в пакета няма никакъв социален ефект за водача на всеки три или четири седмици, както е записано, да се връщат в "експлоатационния център на превозвача по страната на регистрация“. Това означава, че нашите превозвачи трябва да се приберат до България, независимо, че фирмата може да има бази в Европа.

Друг текст, срещу който протестират нашите фирми, е "равно заплащане за един и същи труд, на едно и също място“. Това означава шофьор, който е в определена държава, да получава минималната ставка за съответната страна. Ако пакетът бъде одобрен в този си вид, голяма част от българските превозвачи ще бъдат принудени да се пререгистрират в други страни от ЕС. От това ще загуби единствено бюджетът и икономиката на България, твърдят те.

Държавата твърдо застава зад протеста на българските тежкотоварни превозвачи на 10 януари в Брюксел, заяви транспортният министър Росен Желязков след проведена извънредна среща с представители на бранша в петък. Целта е или да се постигнат нашите цели или да се блокират законодателните предложения в пакта за мобилност, който предстои да се разгледа в транспортната комисия на ЕП“, категоричен е министърът.

От бранша очакват на площад „Люксембург“ да се съберат около 800 български превозвачи и техни колеги от Румъния, Полша, Прибалтийските републики и Словакия. В протеста ще се включат и всички български евродепутати.