Гледай
на живо

Румен Радев: Свръхконсумацията заплашва общото ни бъдеще

Радев също засегна темата за глобализацията

Устойчивото развитие в света е възможно само със съвместните усилия на всички държави. Това съобщи в петък на пленарното заседание на Петербургския международен икономически форум (ПИЕФ) президентът Румен Радев.

"Форумът в Санкт Петербург се превърна в среща на големите икономики с голяма политика, където се обсъждат ключови проблеми на световното развитие. Участие на България, която има седем милиона души, и премиерите на Словакия и Армения заедно със световните лидери [руски президент Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпинг] е послание за важността на една от основните идеи за устойчиво развитие - че тя може да бъде постигната само чрез обединените усилия на всички държави “, каза президентът.

Радев също засегна темата за глобализацията, която, според него, доведе до факта, че "планетата започна да се задушава от свръхексплоатацията на богатството си и грандиозния обмен на стоки ... Свръх консумацията, която се превърна в символ на икономически и личен успех, вече заплашва общото ни бъдеще ”, заключава той.