София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев: Защо животновъдите не бяха информирани?

Президентът с изявление в социалните мрежи

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев сподели в социалните мрежи, че с тревога следи действията на кабинета по ликвидирането животните в Странджа.

"За съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице. Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им",“ написа още в профила си във "Фейсбук" държавния глава. Според него кабинетът трябва да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи.

Защо не бяха предприети превантивни мерки: налагане на карантина, наблюдение?

Защо се пренебрегва ваксинирането?

За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата.

Очаквам адекватно компенсиране на материалните щети от болестта. Възстановяването на качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването на животните изискват време. То трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани, за да възстановят поминъка си и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също изрази подобна позиция по-рано днес.