София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румен Радев застана зад интересите на миньорите

Нов член в управителния съвет на БНБ от президентската квота

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев съобщи, че ще отстоява позицията на работещите в енергийния сектор. Радев прави това изявление във втория ден на продължаващите протестите на работещите в "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2", държавният глава оповести чрез пост в социалната мрежа. Според президента, България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката. 
 
Ето какво написа той в поста си:"България подкрепя Споразумението от Париж 2015 г. и споделя решението, че мерките за борба с климатичните промени са необходими и неотложни. В същото време тези мерки следва да се запазят в рамките на постигнатите вече договорености, без допълнително повишаване на изискванията и при отчитане на състоянието и перспективите за развитие на националните енергийни системи. България не може да допусне загуба на конкурентоспособност в енергетиката и ще работи за запазването на социалните права на работещите в сектора.", заявява Радев и припомня, че отстоява тази позиция пред Европейския съвет от началото на 2017-та година. 
 
"По мое указание служебният министър Костова я постави на заседанието на Съвета на министрите по околна среда на ЕС, на което страната ни призова за постигане на укрепена схема за търговия с емисии, с ясни и предвидими правила и защита на конкурентоспособността на индустрията“, допълва Радев.
 
Президентът е категоричен в поста си, че именно тази своя позиция ще обяви и на утрешната си среща с протестиращите.
 
По-рано днес държавният глава присъства на официалната церемония по встъпването в длъжност на нов член на Управителния съвет на БНБ от неговата квота- Людмила Елкова. Елкова е юрист по образование, дългогодишен кадър в Министерството на финансите и бивш зам.-министър в същото ведомство в кабинета "Орешарски".
 
Радев изтъкна експертизата на новия член  на БНБ и припомни значението на професионализма на работещите в тази изключително важна да стабилността институция.
 
От своя страна Елкова  благодари за  гласуваното доверие и пое ангажимент да работи за отстояване на националния интерес.
 
По думите на новият член на Управителния съвет на БНБ фактът, че поема длъжността именно в този динамичен във финансовия свят момент, в който предстоят приемането на редица нови правила, изисква особена гъвкавост, адаптивност и стратегическо мислене, което работещите в Българска народна банка трябва да проявят, за да се справят с предстоящите предизвикателства.