София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румяна Бъчварова разкритикува БПЦ

Канонът не може да е над гражданите, смята тя

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

“Канонът не може да е над гражданите и техните желания“, заяви началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България – Румяна Бъчварова пред БНТ.

Като представител на светската власт, по чиято покана папа Франциск пристигна в България, Тя направи коментар на дистанцирането на БПЦ от визитата на главата на католическата църква у нас.

"Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Надявам се това отношение да бъде преосмислено, защото канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания", заяви Румяна Бъчварова.

По нейни думи папата е показал нов път на развитие на БПЦ за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност на религиозните догми.

"В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда. Такава очаквам да бъде и БПЦ и в поредицата уроци, които получихме с тази визита, да се надявам, че ще бъде и този урок", посочи началникът на кабинета на премиера Борисов.

Подготовката на папската визита у нас е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано.