София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румяна Ченалова: Участниците в "Апартаментгейт" не могат да докажат доходи

Не са платили ДДС върху сделките

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В "Честно казано" на Люба Кулезич по телевизия "Евроком" съдия Румяна Ченалова направи "юридически срез" на сделките с луксозните жилища на топполитици, нашумели като "Апартаментгейт". 

Тя внесе съществен правен нюанс в публичното обсъждане на "имотите на властта", като обясни, че всички участници в покупко-продажбите е трябвало да платят ДДС заради "възникване на задължение за данъчна регистрация".

"Когато са се включили като страни по тези сделки, те автоматично стават задължени по ЗЗСД. Но Мирянови са продаали първо на "Артекс" апартамента, после са го заменили с двата апартамента на Цветан Цветанов на "Елемаг", после са направили сделка и с неговия бивш подчинен в ГЕРБ Симеон Велков  в един ден, за да не бъдат регистрирани по този закон, тъй като регистрацията е в седемдневен срок", обясни Ченалова.

По думите й най-големият проблем пред висшите политици, чиито имотни придобивки бяха осветени наскоро от журналистически разследавния, е че те "няма как да докажат доходи за придобиването на жилищата на реални цени". 

Румяна Ченалова уточни още, че скандалът е с "две плоскости".

От една страна, имаме офертните цени, от друга - платените, но установяването на разликата между тях "може да стане само с доказателства - а това са показанията на страните по сделките.Това обаче няма как да се случи", подчерта тя.

Съдийката обобщи, че от всички "аргументи и факти" от "Апартаментгейт" става ясно, че "няма пари, а става въпрос за симулативни сделки".

"За съжаление няма кой да разследва всичко това, защото виждаме един огромен тумор - преплитане на разследващи, съдебна система и политици", убедена е Ченалова.