София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Румяна Коларова: Призив за преврат ли е словото на Доган?

По думите й той е човекът, който доминира българския преход

4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Политолозите Юрий Асланов и Румяна Коларова коментираха тази сутрин словото на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Според Асланов словото на Доган е пълно с много подтекст. По думите му най-важното послание е, че Доган има претенцията да бъде един от бащите на конституцията.

„Доган иска да се върне към елитарната схема на кръгли маси. Той иска да се впише в един елитарен модел“, обясни Асланов.

„В момента българското общество е в такова състояние, че не може да се постигне консенсус по въпроса за промяна на Конституцията, както през 1990 г.“, каза още той.

От своя страна Румяна Коларова заяви, че все пак трябва да се напомни, че Ахмед Доган не е подписал Конституцията и това трябва да се знае.

„Българският преход е договорен преход, който противоречи на принципите на демокрацията. Той е доминиран основно от ДПС“, подчерта Коларова.

Според нея речта на Ахмед Доган "е недомислие". "Нахвърлил си е тези, но те помежду си логически няма как да се свържат".

"Рестарт на системата заради опорочаване на изборите и да се върне демокрацията, какво е - призив за преврат?", попита риторично политологът.