София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румънците гласуват на референдум определението за брак

Целта е ограничаване на еднополовите бракове

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Румънците гласуват на референдум днес за промяна на конституционната дефиниция на семейството. Почти 19 милиона избиратели имат право на глас. Целта на референдума е да бъде забранено на еднополовите двойки в сключват брак. Такъв брак и в момента не е разрешен в стараната, но все пак ще бъде проведено допитване дали да се ограничи конституционното определение за брак от съюз между съпрузи на съюз между мъж и жена. Референдумът е иницииран от гражданска група, наречена "Коалиция за семейството", която смята, че полово неутралният термин "съпрузи" може да доведе до това гей двойки да получат правото да сключват брак в бъдеще. За насрочване на допитването бяха събрани 3 млн. подписа, а за валидността му са необходими 5 млн. гласа.

Избирателните секции ще бъдат отворени в 7.00 ч. и затворени в 21.00 ч. в двата дни на референдума. За да бъде признат той за валиден, правото си на глас трябва да упражнят най-малко 30% от имащите избирателите.

Организацията "Коалиция за семейството" също така подкрепя мерки срещу контрацепцията и абортите, принуждаване на родителите на малолетни да посещават психотерапия, ако искат да се развеждат, и намаляване на данъците за женените двойки.

Гласуването идва на фона на увеличаването на натиска от ЕС срещу Букурещ и обсъждане в Европейския парламент за състоянието на правовата държава в Румъния.