Гледай
на живо

Румънец регистрира 97 коли, 8 години не плащал данъци

Целта била да се избегнат високите такси в Румъния

Румънският гражданин Георге-Адриан Т. ще бъде изправен пред българския съд за неплащането на данъчни задължения по Закона за местните данъци и такси за 97-те автомобила, притежание на дружеството, на което е управител.

Според обвинителния акт на Окръжна прокуратура - Добрич, общият размер на неплатените данъчни задължения е 15 794 лв.

По информация на местни нотариуси в периода от 24 април до 31 декември 2011 г. управляваното от Георге-Адриан Т. дружество регистрирало 97 коли, но без да подава задължителните декларации в община Генерал Тошево.

В срок от два месеца след придобиването собственикът е длъжен да ги декларира пред общината на адреса на дружеството. В случая с румънеца това било къща в село Кардам.

Поради високите такси за първоначална регистрация на автомобили в Румъния граждани на северната ни съседка започнали да регистрират колите си с временни номера за максималния срок.

Свързвали се с фирми като дружеството на Георге-Адриан, които им помагали да се сдобият с българска регистрация на собственото им превозно средство.

По този начин с пълен комплект документи и нотариално заверено пълномощно румънският гражданин получавал колата си и можел да пътува и се разпорежда с нея с нея навсякъде.

С тази цел били прилагани фиктивни договори за покупка на МПС-та.

За място на сделката се посочвал един и същ град в Румъния, откъдето бил родом Георге-Адриан.

За купувач пък се сочело дружеството на подсъдимия.

Била вписвана и една и съща цена на автомобила – 150 евро.