Гледай
на живо

Румъния е за мерки на НАТО срещу Русия в Черно Море

"Москва се държи агресивно след анексията на Крим"

Русия заема постоянна агресивна позиция в Черно море. Това заяви инистърът на националната отбрана на Румъния Габриел Леш на международната конференция "Форум за сигурност на Черно море и Балканите" в Мамая.

„За разлика от региона на Балтийско море, в Черно море Русия заема постоянна агресивна позиция“, цитира го агенция Аджерпрес.

Според него това се наблюдава след анексията на украинския полуостров Крим.

„Румъния се разглежда като потенциална цел за настъпателната мощ на Русия, тъй като тя се възприема като център за вземане на решения от НАТО", смята Леш.

Той твърди, че Москва е засилила „агресивните действия в Черноморския регион, особено срещу Украйна, както и срещу съюзническото присъствие в района“.

Затова, смята румънският министър, „военният баланс коренно се промени в полза на Русия“.

„Русия вече е в състояние, ако е необходимо, да предотврати военния достъп до Черно море, ако реши за необходимо“.

Той е на мнение, че стратегията на НАТО в региона трябва да бъде по-твърда.

„Пасивното отношение на убеждаване вече не е ефективно и трябва да вземем по-твърдо отношение в региона. Необходима е дългосрочна съюзническа стратегия, за да се противодейства на хегемонните реакция на Русия в региона, да се засили отбраната на НАТО“.

Представители на НАТО и ЕС участват в третото издание на „Форум за сигурност на Черно море и Балканите“, който се провежда на 12-14 юни в курортния град Мамая край Констанца.