София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румъния и България обсъдиха бъдещи военни обучения

Каракачанов се срещна с румънска делегация

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Председателят на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите на Румъния  Дорел Къпрар, който е на официално посещение в България по покана на председателя на българската Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, се срещна с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. 

По време на срещата бяха обсъдени двустранните отношения между Румъния и България в сектор отбрана, като Къпрар даде висока оценка за сътрудничеството между министрите на двете страни. Обсъдена беше и модернизацията на военните сили на двете държави, както и възможностите за съвместни обучения. Отбелязано бе, че Румъния вече е постигнала ангажимента към НАТО за отделяне на два процента от БВП за сектор отбрана.

В рамките на разговора бяха дискутирани възможности за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни и разрастване на участието им в съвместни инициативи на ЕС във формата ПЕСКО.