София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румъния категорично не подкрепя Кьовеши за гл. прокурор на ЕС

Днес се избира главен прокурор на ЕС

4 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Румъния не подкрепя Лаура Кьовеши като главен европейски прокурор, заяви премиерът Виорика Данчила.

"Казах и повтарям. Не подкрепям, не подкрепяме мандат за Лаура Кодруца Кьовеши. Струва ми се естествен подход, когато има определени обвинения, когато има подозрения към някого, независимо от длъжността, която заема или длъжността, за която кандидатства, той да изясни тези неща и тогава да заеме поста. Поддържам позицията, която съм имала досега", каза Виорика Данчила, попитана как румънският посланик в ЕС Луминица Особеску ще гласува в Съвета на Европейския съюз по повод назначаването на Кьовеши за главен европейски прокурор.

Премиерът отрече информацията, разпространена в публичното пространство, че е постигнато споразумение с групата "Поднови Европа“, така че Рована Плумб да бъде подкрепена за позицията на еврокомисар в замяна на подкрепата за Лаура Кодруца Кьовеши в позицията Европейски главен прокурор.

"Не правя такива панаири, не правя политически сделки, единствените ми преговори са в полза на Румъния, а не на определени хора, така че не е повдигнат такъв въпрос и тези, които отправят такива обвинения, за добра информация в публичното пространство, когато идвате с такова обвинение, трябва да дойдете не само с аргументи, но и с доказателства, ако искате да бъдете уважаван човек “, каза Данчила.

Премиерът коментира, че вотът на Луминица Одобеску ще бъде срещу назначаването на Ковеши.