София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румъния с евроизбори и референдум за правосъдието

Партията на експремиера Дачан Чолош с шанс пред управляващите

5 годиниИзбори 2019 9 Боряна Райчева

Румъния гласува тази неделя не само на изборите за Европейския парламент, пише вестник Evenimentul Zilei. 

Румънците отиват пред урните и с трета бюлетина. Те трябва да дадат гласа си и на референдум за съдебната система, иницииран от президента Клаус Йоханис.

Избирателните секции отвориха, както и в България в 7 часа сутринта. Ще затворят ж 21 часа. Избирателите в Румъния са 18,9 милиона души. За тях работят 18.730 секции за гласуване в страната. Още 441 секция са отворени в дипломатическите мисии на Румъния в чужбина.

През първия час от гласуването, над 3 000 румънци са успели да гласуват в секциите зад границата.

По данни към 9 часа сутринта, избирателната активност на румънците е 3,36 на сто на евроизборите. Още 2,7% от гражданите на северната ни съседка са дали гласа си на реферндума.

Изборите в Румъния ще станат и един вид гласуване на доверие към управляващите. Социалдемократическата партия PSD на олигарха Ливиу Драгня рискува да загуби вота. Според последните социологически проучвания социалдемократите, чието управление е белязано от протести и корупционни скандали, ще са на второ място с едва 21,1%.

Фаворите в надпреварата са националлибералите на експремиера и бивш еврокомисар по земеделието Дачан Чолош. Партията им PNL има шанс да е първа с поне 28,5% от гласовете.