Гледай
на живо

Румънският парламент гласува новия кабинет

На 4 ноември

Камарата на депутатите в румънския Сенат ще гласува състава и програмата на новото правителство на 4 ноември, съобщи агенция Agerpres.
След оставката на социалдемократическото правителство начело с Виорика Дънчила, президентът Клаус Йоханис възложи на лидера на Националната либерална партия Людовик Орбан да сформира кабинет.
Назначеният за премиер внесе на 24 октомври в парламента програмата за управление и списъка с членовете на новото правителство.
Орбан предлага за вицепремиер Ралука Туркан, за министър на външните работи - Богдана Ауреску, за военен министър Николае Чуку, а за министър на правосъдието Каталина Предой.
Предложеният от Орбан кабинет включва 16 министри, а програмата му предвижда преразглеждане на законодателството по отношение на правосъдието.
За приемането на кабинета е необходима подкрепата на 233 депутати и сенатори от общо 465. Орбан съобщи, че в момента разполага с 225 гласа. Социалдемократическата партия и партия „Про-Румъния“ заявиха, че ще гласуват против правителството на Орбан.