София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Румънският премиер е официално кандидат за президент

Виорика Дънчила е първата жена премиер на Румъния

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Управляващата румънска партия - Социалдемократическата партия (СДП) утвърди румънския премиер Виорика Данчила като свой кандидат за президентските избори през ноември.

Изпълнителният комитет на партията взе това решение, след като всички останали потенциални кандидати се оттеглиха от състезанието. Кандидатурата на Данчила ще бъде официално одобрена от партията на конгрес на 3 август, според Hotnews.ro.

Виорика Данчила, която е и сегашният президент на СДП, заяви в края на срещата на партията, че смята, че има шанс пред сегашния президент Клаус Йоханис (лидер в президентската надпревара, както показват избирателните проучвания). Тя добави, че вярва на себе си и своите колеги и че "хората могат да се доверят, че е дошло време за жена президент в Румъния."

Данчила обяви също, че социалдемократите, които изразят публична критика срещу партията или срещу нея като кандидат за президент, ще бъдат обект на санкции, като заяви, че "всяка погрешна стъпка ще окаже въздействие [върху резултата от изборите]".