София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия блокира Гугъл

1, 5 милиона адреса нямат достъп до търсачката

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Руските власти частично блокираха достъпа до търсачката Гугъл. Мярката е следствие от искането на главната прокуратура на страната да се спре достъпа до интернет-гиганта от определени адреси. Най-голям е проблемът с достъпа от европейската част на страната, в южните райони на Русия и дори в някои части на Украйна.

По официални данни до този момент под забрана се намират над 1, 5 милиона IP адреса.

Масовото блокиране на Гугъл и друг интернет-гигант – Амазон, започна на 16 април, когато държавната агенция за надзор забрани приложението Телеграм на територията на Русия, собственост на руския бизнесмен Павел Дуров. Освен него, бяха блокирани и адреси, които позволяваха то да се използва, въпреки забраната. Забранени са също така и VPN адреси от прокси-сървъри, които позволяват да се използват забранени в Русия сайтове.

Скандалът със забраната на приложението за бързи съобщения Телеграм дойде, след като службите на Русия поискаха то да разкрива личните съобщения на клиентите си. От своя страна Павел Дуров обяви, че е готов да похарчи милиони долари, за да поддържа алтернативни сървъри, с които да продължи работата на Телеграм в Русия.