София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия чества Деня на победата

В шествието участват над 13 000 души

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

На 9 май се отбелязва Денят на победата в Русия и в бившите съветски републики. Днес се навършват 73 години от окончателната капитулация на хитлеристка Германия.

Годишнината от края на Втората световна война ще бъде отбелязана в 27 града на Русия. Гвоздеят в празненствата ще бъде парадът на Червения площад в Москва. 13 хиляди души, 159 единици техника и 75 самолети и вертолети ще вземат участие в парада. Според руските медии очакването е това да бъде най-мащабният парад, правен в Москва.

От руското министерство на отбраната съобщават, че са се погрижили да разчистят небето от облаци, така че метеорологичните условия да не пречат за провеждането на парада.

Шествието ще започне в 10.00 часа московско време с внасянето руския трибагреник и знамето на победата. Парадът ще приключи с авиационно шоу с участието на 75 самолета, в това число и дроновете "Корсар" и "Катран".

Най-новите многофункционални изтребители от пето поколение изтребители Су-57 за първи път ще полетят в небето над Москва. На парада ще прелетят и авиационни групи за висш пилотаж, а краят ще бъде сложен с представление на СУ-25, които ще изрисуват руския флаг в небето над Червения площад.