Гледай
на живо

Русия: Четирима загинаха при рухване на жилищна сграда

Причината за трагедията е експлозия на битова газ

Четирима загинаха при рухването на жилищна сграда в град Магнитогорск, Русия. Причината за трагедията е експлозия на битова газ.

В рухналата част от сградата са били регистрирани 111 души и 9 са живели като наематели - общо 120, уточни губернаторът на Челябинска област Борис Дубровски. Има данни за 52 души. От тях четирима са загинали, 16 са евакуирани, включително 7 деца, още четирима са настанени в болници, включително 2 деца, осъществен е контакт с още 28 души. Съдбата на 68 жители на входа все още не се знае.

Правителството на Русия ще предостави цялата необходима помощ на пострадалите при трагедията в Магнитогорск, заяви премиерът Дмитрий Медведев.

Министър-председателят увери в разговор по телефона губернатора Дубровски, шеф на местния оперативен щаб, че "ще бъдат взети всички необходими решения за подпомагане на пострадалите". Дубровски докладва на руския президент Владимир Путин и на премиера за ситуацията и мерките, вземани от властите на региона.

По нареждане на държавния глава за Магнитогорск отпътуваха руският министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев с оперативна група и здравният министър Вероника Скворцова. В най-скоро време там ще пристигнат и спасители от аеромобилния отряд "Центроспас". Властите на Челябинска област ще купят апартаменти на хората, останали без подслон заради трагедията, обеща Дубровски в ефира на телевизия "Росия-24".

Магнитогорският металургичен комбинат ще отпусне хуманитарна и финансова помощ на пострадалите от експлозията, съобщи шефът на борда на компанията Виктор Рашников.

Комбинатът е предоставил техника, спасителни екипи и доброволци за аварийните работи на местопроизшествието, посочи той.

Във връзка с трагедията в Магнитогорск празничното новогодишно обръщение на губернатора към жителите на Челябинска област няма да бъде излъчено по телевизията, съобщи пресслужбата му.