София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РУСИЯ ДАВА 20% ПРАВО НА ЧУЖДО УЧАСТИЕ В МЕДИИТЕ СИ

ДО 1-ВИ ФЕВРУАРИ Е СРОКЪТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НОВИТЕ ИЗИСКВАНИЯ

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В Русия влиза в сила нов закон, ограничаващ до 20 на сто дяловете на чуждестранни акционери в капитала на руски медии. Текстът забранява на лицата с чуждестранно или двойно гражданство да учредяват медии в Русия и разрешава акционери от чужбина да притежават най-много 20 на сто от уставния им капитал. Това съобщава агенция ТАСС, цитирана от БТА.

До 1 февруари собствениците на медии трябва да изпълнят законовите изисквания и до 15 февруари да внесат новите документи в държавната агенция "Роскомнадзор", която при нарушения ще сезира съда, за да бъде спряна съответната медия.
Законопроектът, приет през септември 2014 година от Държавната дума, беше одобрен от горната камара на парламента през октомври и подписан от президента Владимир Путин през декември.
От агенцията припомнят, че в САЩ чуждестранни компании или граждани могат да притежават до 25 на сто от капитала на ефирни радиа и телевизии, ограничения за печатните издания няма. Канада разрешава до 20 на сто чужд капитал във всички радиа и телевизии, а в медийните холдинги - до 33,3 процента. Великобритания не допуска чуждо участие в обществените електронни медии, по-специално Би Би Си. Дялове от британски частни ефирни телевизии могат да притежават граждани на държави от ЕС и компании от кралството. За печатни медии ограничения няма. Във Франция чужденците от страни членки на ЕС могат да притежават до 49 на сто от уставния капитал на телевизии и радиа, излъчващи в ефира на цялата страна, и 33 процента в капитала на местни електронни медии. За граждани на други държави процентът е 20 на сто. При сателитните и кабелните медии няма ограничения за чужди капитали. Фирми и граждани на държави извън ЕС не могат да притежават над 20 на сто от акциите на националните всекидневници, допълва ТАСС.