София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

РУСИЯ ДИРЕКТНО: Готови сме да строим АЕЦ "Белене"

Б.Борисов и шефа на Росатом - среща на четири очи

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Руската държавна компания "Росатом" за пореден път декларира желание и готовност да участва в изграждането на АЕЦ "Белене". Това стана по време на работна среща в премиерския кабинет в София между Бойко Борисов и първия заместник генерален директор на компанията Кирил Комаров. Акцентът поставен от руския енергетик е бил, цитирам: „ добре е проектът да се осъществи с държавно участие.“ По време на срещата Борисов е информирал Комаров за решенията на Парламента и правителството да се търсят възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Двамата са отбелязали и успешното сътрудничество между българската и руската страна в изпълнението на проекта за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщава за медиите правителствената информационна служба. Борисов е изтъкнал, че удължаването на срока на експлоатация на двата енергоблока в Козлодуй е един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката.

Комаров от своя страна е заявил позицията на руското правителство с думите, че „Русия още от началото се е включила в работата по проекта за втора атомна централа в Белене, като и в момента смята, че тя е важна и необходима за България“. От Росатом посочват, че след формулирането на конкретните условия за проекта, руската компания ще се отнесе изключително отговорно към тяхното разглеждане. Но категорично уточняват, че „никъде по света толкова големи енергийни проекти не се осъществяват без участието в една или друга форма на държавата".