София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия е готова да разшири „Турски поток“ към Сърбия

Стотици хиляди посрещнаха Владимир Путин в Белград

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Посещението на руския президента Владимир Путин в Белград бе важна нова стъпка в по-нататъшното развитие и укрепване на всеобхватните руско-сръбски отношения.

Държавният глава на Русия проведе разговори със сръбския президент Александър Вучич в тесен и разширен формат, на който присъстваха министри и ръководители на големи компании в Русия и Сърбия. По време на срещите бяха подписани няколко важни споразумения.

Лидерите на двете страни обърнаха голямо внимание на въпросите на икономическото сътрудничество, най-вече в областта на енергетиката, инфраструктурата и инвестициите. Според Путин, Русия е готова да инвестира около 1,4 млрд.  долара в развитието на инфраструктурата в Сърбия за пренос на газопровода „Турски поток” през балканската страна, предаде ТАСС.

Описвайки преговорите като "смислени и продуктивни", руският президент благодари на жителите на Белград и сръбските граждани за топлото и сърдечно посрещане.

Путин изрази увереност, че постигнатите споразумения между двете страни ще укрепят още повече руско-сръбското приятелство. Той дори припомни, че работата по проекта "Южен поток" през България е прекратена по-рано, без никаква вина от страна на Русия, „но сега София отново показва интерес към продължаването на „Турски поток“ през територията си и по-нататък към Сърбия, Унгария и т.н. ".

Путин каза, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото ще разговаря следващата седмица, също е много позитивен относно възможността газопроводът да продължи до Европа. "Така че ще работим, да видим какво ще се случи", подчерта руският лидер.

На свой ред сръбският президент Александър Вучич заяви, че се работи по изграждането на "Турски поток" през Сърбия и Сърбия иска за своите граждани най-добрия и най-евтин газ, а това е руският газ.

На въпроса дали е било обсъждано продължението на "Турски поток" и какво може да попречи на реализацията на проекта, с оглед на натиска върху Сърбия от страна на ЕС, Вучич каза, че Сърбия очаква много от "Турски поток", много е било направено досега и много процедури са завършени.

Той припомни, че Сърбия досега е получавала газ през Украйна и Унгария, но планът е в бъдеще да получава газ от "Турски поток" през България и заради това се гради този газопровод. За Сърбия това е от изключително значение, посочи Вучич. 

Руският президент отново отбеляза, че обемът на доставките на руски газ за Европа през миналата година възлиза на рекордните над 200 милиарда кубически метра и продължава да расте. Според него всичко това ще засили значително енергийната сигурност на Сърбия и на целия балкански регион.

Путин също отбеляза , че руската компания Power Machines помага на Сърбия в реконструкцията на електроцентрали. Според него с участието на "Руски железници", в Сърбия се създава модерен единен диспечерски център, който значително ще увеличи капацитета на транспортната мрежа на страната.  "Русия вероятно е един от най-големите инвеститори, ако не и най-големият инвеститор в сръбската икономика", добави той. "Нашите отношения се развиват в много области," каза руският лидер. Сред тези области Путин посочи военно-техническото сътрудничество.

На последната пресконференция президентът на Руската федерация заяви, че Русия съжалява за решението на косовските власти да създадат своята армия и вижда това като риск от дестабилизиране на положението на Балканите. Според него това е пряко нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която не позволява създаването на военни формирования на територията на Косово, с изключение на международния контингент на ООН.

Руският президент отбеляза, че Москва и Белград са заинтересовани да гарантират, че ситуацията на Балканите остава стабилна и сигурна. По думите му справедливото разрешаване на косовския въпрос може да бъде постигнато само, ако бъдат постигнати споразумения, постигнати на основата на международното право.

По време на посещението на Путин в Белград се състоя церемония, на която президентът Вучич бе награден за неговия велик личен принос за развитието на всеобхватни отношения с Русия. При представянето на наградата руският лидер благодари на сръбския си колега за неговата "принципна позиция", благодарение на която "руско-сръбското сътрудничество успешно се движи във всички посоки и не подлежи на международна политическа конюнктура".

На последната пресконференция Вучич беше попитан дали посещението на Путин в Белград ще влоши отношенията на Сърбия с Европейския съюз и дали натискът върху Сърбия от страна на Русия ще се увеличи, а той отговори: "Сърбия е горда, че е независима и суверенна страна, Сърбия взема решение, основано на волята на своите граждани, а не по искане на чуждестранни правителства. Сърбия има собствена стратегическа посока, тя не променя политиката си“. От своя страна, президентът на Руската федерация отбеляза наличието на "дълбоки корени" на руско-сръбските отношения и посочи "очевидната духовна близост на нашите народи".

Путин благодари на жителите на сръбската столица за топлото посрещане, което му подариха. Над 100 000 души посрещнаха с аплодисменти президента на Русия Владимир Путин, който тази вечер посети храма "Свети Сава" в Белград заедно с президента на Сърбия Александър Вучич.

Около храма в почетен караул стояха над 1000 военни и полицаи. Камбаните започнаха да бият при приближаването на президентския кортеж. На стъпалата пред църквата Путин и Вучич бяха посрещнати от патриарх Ириней.

Пристигането на Путин предизвика голям интерес в Сърбия и се възприема като историческо събитие. Над 700 журналисти от 160 медии от цял ​​свят са акредитирани за отразяване на посещението. Белград е украсен с руски знамена, много граждани имат трикольори или портрети на президента на Руската федерация, висящи от техните балкони. Една от основните забележителности на сръбската столица - чешмата на площад Славия - също е изрисувана в цветовете на руския трикольор.

Освен топлото посрещане Владимир Путин ще си тръгне от Белград и с един необичаен подарък. Александър Вучич подари на руския си колега тримесечно кученце порода шарпланинец. Кученцето е със сериозно родословие от седем поколения назад, то е от най-стара местна порода и е известно, че президентът Путин обича тъкмо такива породи. Руският лидер хареса подаръка, наричайки "сладко" четиримесечното кученце на име Паша.