София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия и Иран заплашиха САЩ с ответен удар заради Сирия

Президентите Путин и Рохани нарекоха американските действия окупация и агресия

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

"Америка започна агресия в Сирия и това е прекосяване на "червените линии". Вече ще реагираме със сила на всеки агресор или на всяко прекрачване на тези линии от когото и да е, а Америка знае колко добра е способността ни да реагираме". Това се казва в изявление на центъра, който координира подкрепящите президента Башар Асад военни сили.  

Те включват Русия, Иран, „Хизбула“ и местни шиитски милиции.

„Присъствието на американски военни в Северна Сирия е незаконно и опитът им да установят контрол над района е равносилен на окупация,. Нищо не може да ни откаже от намерението ни да освободим Сирия“, се казва още в текста.

В неделя следобед президентите на Русия Владимир Путин и на Иран Хасан Рохани са провели телефонен разговор, след който обявиха, че действията на САЩ в Сирия, при които беше атакувана военна база на режима в Дамаск, нарушават международното право.