София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия и Сирия чистят местата на химическа атака в Дума?

Москва и Дамаск опитват инспекторите от ОЗХО да влязат в града

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Русия и Сирия изчистват местата, където са използвани химическите военни агенти в град Дума на 7 април. Това заяви в четвъртък на редовен брифинг за журналисти ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт, предаде ТАСС.

"Имаме достоверна информация, която показва, че руските власти работят със сирийския режим да не бъдат допуснати инспектори от ОЗХО в  Дума. Ние вярваме, че руските власти са работили със сирийския режим по санитарната обработка на местата на вероятните атаки и премахването на доказателствата за употребата на химическо оръжие", каза Науърт.

Според нея някои от местните жители са подтикнати от правителството на Сирия да променят свидетелските си показания за случилото се онази нощ в Дума.

По думите на Науърт, органите на САЩ разполагат с данни, получени от "доверени" лица на сцената. „Тези хора посочиха, че са натискани "от Русия и Сирия", за да променят свидетелствата за събитията от 7 април“, каза още Наукер. „Този натиск цели вече да не създава впечатлението, че "Русия и Сирия са отговорни за тези атаки", а САЩ "без съмнение" знаят, че "Сирия е отговорна за тези атаки", увери дипломатът.