София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия иска имената на заподозрените по отравянето на Скрипал

Британският посланик посочва, че няма официално изявление

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Русия иска да чуе от официалните британски лица имената на заподозрените в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал, каза руският посланик във Великобритания Александър Яковенко.

"Това е съобщение в медиите, официално изявление от британската страна, за съжаление, няма. Искам да го чуя от Скотланд Ярд, от Министерството на външните работи. Много версии в медиите не са официално потвърдени“, каза Яковенко.

Според него всеки път, когато посолството поиска от британското външно министерство да потвърди различни версии, не получава официален отговор.

Той припомни, че съветникът по националната сигурност на Великобритания каза по-рано, че следователите нямат никакви заподозрени. "Какво говори това? Че разследването не почива на фактите, но Русия веднага е обвинена, че е участвала в отравянето, което абсолютно не е вярно”, каза Яковенко.

Официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова заяви по-рано, че в случая Скрипал Русия е изпратила в британското министерството на външните работи около 60 дипломатически ноти, с изискването да се даде на Русия достъп до разследването, до засегнатите граждани на Руската федерация, както и искане за правна помощ и сътрудничество, в това число за съвместно разследване, но британските органи не са реагирали по никакъв начин.