София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия може да изпрати заместник на 60-те дипломати в САЩ

От САЩ също ще искат акредитация за нови служители в Москва

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Русия може да изпрати заместник на 60-те дипломати, които бяха експулсирани в края на март от САЩ по искане на американските власти. Това каза във вторник за ТАСС представител на Държавния департамент.

"Както и при други подобни инциденти в миналото, руското правителство има право да поиска акредитация за запълване на свободните длъжности в дипломатическата си мисия (в САЩ)," - каза той.

В същото време Съединените щати изхождат от предпоставката, че Москва също е готова да приеме нови американски дипломати в замяна на тези, които са били експулсирани от Русия в отговор на решението на Вашингтон.

"Руската федерация не ни информира за намерението си да намали общия брой допустими служители в нашата дипломатическа мисия", каза представителят на Държавния департамент. В тази връзка отделът вярва, че САЩ могат да поискат акредитация за "нови служители, които да заменят тези дипломати", от които се изисква да напуснат Руската федерация.

Припомняме, че на 26 март САЩ обявиха експулсирането на 60 руски дипломати и за затваряне на руското консулство в Сиатъл. Подобно решение беше взето във връзка с отравянето във Великобритания на двойния агент Сергей Скрипал.

В отговор Москва обяви за персона нон грата  58 служители на посолството на САЩ в Москва и двама служители на генералното консулство в Екатеринбург, които трябва да напуснат страната преди 5 април. Също така беше оттеглено съгласието за откриването и функционирането на генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург.