София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия може да възобнови „Южен поток“, но иска железни гаранции

Москва се опасява от нови загуби

7 годиниИкономика 9 Боряна Райчева

Продължават коментарите в руската преса за възможността да бъде възобновен проектът „Южен поток“. Ден, след като руският търговски аташе Игор Илингин заяви, че има интерес от рестарт на газопровода, но са необходими сериозни гаранции от България, информационната агенция „Regnum“ коментира, че България иска да поеме част от транзита на газ след изтичането на договора с Украйна през 2019 година.

„Regnum“ цитира генералния директор на Фонда за енергийно развитие в Москва Андрей Литовский, който казва, че Русия е готова да продължи проекта, но в момента заема по-твърда позиция.

Литовски напомня изказване на руския президент Путин, който каза по-рано, че след като България е решила да прекрати строителството на газопровода, Русия е загубила много пари и този път иска да получи гаранции, че няма да претърпи нови загуби.