София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия няма да има представители на Зимните олимпийски игри през 2018?

Антидопинговата агенция обяви, че Русия продължава да не спазва кодекса й

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Световната антидопингова агенция (УАДА) обяви, че Русия продължава да не спазва нейния кодекс и това сложи край на надеждите на страната да се състезава на Зимните олимпийски игри през февруари догодина , съобщават световните информационни агенции.

През миналата година независим доклад, поръчан от УАДА, откри доказателства за руска държавна подкрепа за допингиране на руските спортисти. УАДА заяви на Русия по-рано този месец, че "най-доброто решение" е да "работим с тях" след сдобиването с нова разузнавателна информация.

Руските власти отричат, че е имало подкрепяна от държавата програма за допингиране на спортисти, макар че Руската антидопингова агенция (РУСАДА) беше отстранена след първоначалния доклад на УАДА през 2015 г.

РУСАДА обеща да следва международните препоръки, за да ѝ бъде отменено наказанието, като Международният олимпийски комитет (МОК) вземе окончателното решение за участието на страната на Зимните олимпийски игри. Заседанието на ръководния орган на МОК ще се проведе между 5 и 7 декември.

Руският министър на спорта Павел Колобков заяви, че критериите за възстановяване имат "политически характер". "Имах впечатлението, че решението е било взето предварително", коментира Колобков пред ТАСС след съобщението на УАДА, което е било направено по препоръка на нейната независима комисия за преглед на съответствието с правилата, допълвайки: "Смятаме, че държавата е изпълнила всички свои задължения."

Зимните олимпийски игри ще се състоят от 9 до 25 февруари 2018 г. в Южна Корея.