Гледай
на живо
Vox Populi

Русия обмисля забрана на лотарията за зелени карти на САЩ

Като контрамярка срещу действия на САЩ

 

Руската държавна дума обмисля забрана на американската лотария за зелена карта в Русия. Тази стъпка може се предвижда в отговор на недопускането на част от руската делегация на Общото събрание на ООН. Това съобщиха за "Известия" от международната комисия на долната камара на парламента.

 

„Това е безпрецедентно събитие. Делегатите не възнамеряват да посетят САЩ, а централата на ООН. Нашият отговор ще бъде много сериозен. Можем да забраним всякакви дейности като лотарията за зелена карта, която САЩ провеждат въз основа на своя образ на уж „крепост на демокрацията“. Нашите мерки ще бъдат такива, че всички ще обърнат внимание на това “, каза Алексей Чепа, заместник-председател на комисията по международни въпроси в Думата.

 

Отбелязва се, че Русия може да ограничи достъпа до сайта, на който хората, които желаят да получат зелена карта, или да затрудни работата на агенциите, които помагат при подготовката на документи за лотарията.

 

Зелената карта е американски документ, който потвърждава, че нейният притежател – който не е американски гражданин - може да живее и работи в Щатите. Вашингтон ежегодно раздава зелени карти като част от лотарията за диверсификация, за да насърчи хората от различни страни, които са недостатъчно представени в Съединените щати, да имигрират в САЩ.

 

По-рано стана известно, че десет членове на руската делегация, които е трябвало да вземат участие в сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, не са получили американска виза.