София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия планира бизнес инвестиции в Гърция, заяви руският вицепремиер Дворкович

Неотдавна страната беше посетена от президента Владимир Путин

8 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Русия проявява интерес към създаване на съвместни предприятия с Гърция и обмен на технологии, заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович, предаде ТАСС.

По думите му възстановяването на отношенията с Турция ще позволи на Руската федерация да развие южния газов коридор, да прокара един от тръбопроводите през Турция в Гърция и оттам в други европейски страни.

Дворкович каза, че Русия е готова да окаже подкрепа на гръцките компании за разширяване на търговията в Руската федерация в областите, които подадат извън санкциите и ембаргото между Русия и ЕС. Той оцени сегашната работа на тези гръцки компании като "твърде бавна" и ги призова да се активизират.

Руският вицепремиер съобщи, че група руски компании може да участват в добива на полезни изкопаеми в Гърция, като е възможно и съвместно предприятие.

Русия проявява и интерес към гръцки активи, стана ясно от изказването на Дворкович на руско-гръцки форум. Той каза, че Русия ще разгледа много сериозно следващите проекти в сферата на приватизацията на гръцки активи. По думите му става дума за железопътната и летищна инфраструктура, за инвестиции в сферата на туризма. Дворкович каза, че Русия проявява интерес към железопътни линии, пристанищна инфраструктура, пристанище Солун и редица други.

Гърция и Русия имат общи традиции и отношенията им имат голямо бъдеще, заяви
гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на среща в Солун с руския вицепремиер
Аркадий Дворкович, в рамките на Международния солунски панаир.

Тази висока степен се потвърждава и от моето посещение в Санкт Петербург и неотдавнашната визита на президента на Русия Владимир Путин в Атина", отбеляза гръцкият премиер.