София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия плаши с последици в случай на наказание на Малинов в България

Путин награди председателя на "Русофили" с орден "Приятелство"

пропускане
4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Кремъл очаква, че връчването на руския Орден за приятелство на председателя на Националното движение Русофили Николай Синеонов Малинов няма да е причина за преследването му.

"Смятаме, че подобни жестове за признаване на заслугите на Малинов по отношение на това да допринесе за единството на руския свят, принос за развитието на приятелството и сътрудничеството между народите на нашите две страни не може и не трябва да бъде причина за преследване", каза пред репортери Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков. Според него „би било нелогично и би имало много пагубни последици“. Така представителят на Кремъл отговори на въпроса дали отношенията между Москва и София ще се влошат заради наградата на Малинов, който е обвинен в шпионаж в България.

"Очакваме, напротив, хората като него да имат възможността да продължат да работят в за развитието на приятелските, дългогодишните исторически отношения между народите на нашите две страни", подчерта Песков.

На 4 ноември, Деня на националното единство, руският президент Владимир Путин връчи държавни награди на няколко чужденци.