София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия призна: Подводницата-ковчег е била ядрена

Загинаха 14 моряци

5 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

14 моряци загинаха при пожар в дълбоководния апарат на руския флот, съобщи Министерството на отбраната на Руската федерация. Инцидентът се случи на 1 юли, но за него стана известно едва на следващия ден. Причината за смъртта на екипажа е била отравяне. Сред загиналите са седем капитани от първи ранг и двама герои на Русия.
Кое е породило огъня, не е официално известно. Според източници на Gazeta.ru, е имало късо съединение. Министерството на отбраната отбелязва, че пожарът е избухнал по време на батиметричните измервания в териториалните води на Русия. Центърът на огъня е бил елиминиран, сега подводницата се намира във военноморската база в Североморск. Директорът на Норвежката агенция за радиационна и ядрена безопасност заяви, че Русия е информирала норвежката страна за експлозията на газа на подводницата. Той отбеляза, че увеличаване на радиационния фон не е регистрирано. Източникът на телеграфния канал База съобщава за експлозия, която предшествала пожара на борда.
Устройството, на което е възникнал пожар, е ядрената подводница Лошарик (AS-12), твърдят руски медии.
Издирват се оцелели. Министерството на отбраната не е уточнило информацията за загиналите, но отбеляза, че пожарът е бил елиминиран от усилията на екипажа. „База” съобщава, че в резултат на инцидента са ранени четири - пет души, а диагнозата им е била изгаряне, отравяне и контузия. Ранените са изпратени в морската клинична болница на Министерството на отбраната в Североморск.
Президентът Владимир Путин проведе извънредна среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу, след което той заповяда на военния министър да отиде лично в Североморск, за да установи обстоятелствата, свързани с инцидента.