София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия призова Г7 да не правят съмнителни изводи по „Скрипал“

Рибаков смята, че те повтарят неоснователни обвинения

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Русия призова страните от Г7 да се въздържат от разпространение на съмнителни заключения по случая „Скрипал“, които  не са на сериозно експертно ниво, се казва в изявление на заместник-ръководителя на руското външно министерство Сергей Рибаков, предаде РИА Новости.

Според него външните министри от Г7 повториха измислените, абсолютно неоснователни обвинения срещу Русия във връзка с отравянето в Обединеното кралство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

"Под фалшив претекст отново има "претенция" към  ОЗХО да обвини страната ни програма за създаване на нервен агент „Новичок. С една дума, нищо ново.  Западните ни колеги изкривяват фактите“, казва Рибаков.

"Призоваваме страните от Г7 да се въздържат от разпространение на съмнителни изводи, които не са достойни за сериозно експертно ниво с много свободно тълкуване на фактите. Бих  искал международната общност да не се поддава от "източника на замърсяването", каза той.

Рибаков посочва, че в съответствие с указ на президента на Руската федерация през 1992 г. бившите съветски разработки в областта на химическото оръжие на територията на нова Русия са прекратени и не се подновяват.

Руският заместник външен министър призова участниците да "група от седем", за да се преодолее опортюнистични амбиции и не подкопава духа и буквата на КХО.