София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

РУСИЯ, САЩ И КИТАЙ СА НАЙ-МОГЪЩИТЕ СТРАНИ

С ДЕЙСТВИЯТА СИ В СИРИЯ РУСИЯ СЕ ДОКАЗА КАТЕГОРИЧНО

8 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

САЩ, Русия и Китай влязоха в тройката на най-могъщите във военно отношение държави в света, според оценката на специалистите от портала Global Firepower (GFP), който всяка година публикува Глобален индекс на военната мощ, предаде РИА „Новости“.
Лидерската позиция отново заемат въоръжените сили на Съединените щати, следвани от армиите на Русия и Китай. Американските ВС с голяма преднина изпреварват останалите държави по обема на военните разходи, което предопредели лидерското им място в класацията и миналата година.
Според информация на специалистите на GFP, Русия разполага с двойно повече танкове в сравнение с американците – 15 398 срещу 8 848, но с по-малобройна авиация – 547 единици срещу 13 444. Китай изпреварва САЩ по брой бойни машини, но отстъпва на Русия в това отношение.
Експертите отбелязват, че фактор за усилването на Руската армия е мащабната модернизация на въоръжените сили и увеличаването обемите на производство и купуване на военна техника в ОПК.
Четвърта позиция в класацията заема Индия. Най-висок рейтинг от европейските държави пък има Великобритания, като в десятката влизат още Франция, Германия и Турция.
В класацията не се отчита ядреният потенциал на държавите, както и характерът на военното и политическото лидерство на оценяваните страни.

Източник: Информационна агенция КРОСС