София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Русия ще пропусне и Световното първенство лека атлетика

Връщането на страната в Международната федерация ще бъде обсъдено през ноември

7 годиниСпортни 18 Боряна Райчева

След като беше спрян от участие на Олимпиадата в Рио де Жанейро заради системна и държавно покровителствана употреба на допинг, руският лекоатлетически отбор ще пропусне и Световното първенство в Лондон. Това стана ясно след среща на Международната лекоатлетическа федерация.

Русия беше извадена от Международната федерация заради скандалните разкрития, които показаха, че руските атлети са масово допингирани.

Според функционерите на федерацията руски атлети ще могат да участват на Световното първенство през август, но под неутрален флаг и след като преминат щателна антидопингова проверка.

"Ако всичко върви по план, пълното възстановяване на руската федерация по лека атлетика ще стане през ноември тази година. Това означава, че дотогава няма да бъдат разглеждани препоръки за възстановяване на членството й", каза Руне Андерсен, главен ръководител на работната група, която беше от IAAF да следи прогреса на Русия в борбата с допинга.