София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия ще работи за опазване световния мир

Според Лавров, трябва да се спазват международните принципи на ООН

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Москва е готова да работи с всички страни за укрепване на международната и регионална сигурност, каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианското списание „Панорама“, предаде РИА Новости.

В отговор на въпроса кои от лидерите на западните страни Русия смята, че са най-лошите партньори, Лавров заяви, че руската дипломация не включва, това което се случва на международната сцена в тези категории.

Той също така добави, че не е лесно да се води бизнес с някои страни. По думите му това важи особено за онези, които отричат ​​върховенството на международното право и правят избор в полза на изнудване, заплахи и провокации.

Русия не се намесва във  вътрешнополитическите дискусии в ЕС и не е имала предпочитания по отношение на резултатите от изборите в Европа, заяви още руският външен министър. Той подчерта, че Русия искрено желае европейските страни успешно да преодолеят съществуващите проблеми.

Сергей Лавров вярва, че е възможно да се постигне мирно съвместно съществуване за всички в настоящите международни отношения. Според него международните отношения стават все по-многокомпонентни, те се състоят от взаимовръзките на множество участници - държави, наднационални институции, неправителствени структури.

"Те всички са много различни и не винаги се държат последователно и рационално, но за да се постигне мирно съжителство и устойчиво развитие все още е възможно", коментира главата на руското външно министерство.

Според Лавров, за да се постигне тази цел, всички трябва да се откаже от философията на хегемония, от нелегитимно използване на сила, от налагане на подходи, които са в противоречие с националните интереси на всяка страна. Той добави, че също така трябва да се помни, заложените в Хартата на ООН  основни принципи на международните отношения, включително и на суверенното равенство на държавите, за ненамеса във вътрешните им работи, уреждането на спорове с мирни средства.

"Във всеки случай Русия ще продължи да работи енергично за запазване и развитие на здравословен старт в световните дела и да допринесе за намиране на приемливи решения, пред които са изправени всички човешки проблеми",  каза Сергей Лавров.