София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Русия: Войниците на Асад не искат да се бият

Една година след руската намеса в Сирия ситуацията е без изход

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Една година след руската намеса в Сирия военният наблюдател на www.gazeta.ru Михаил Ходаренок прави равносметка. Според него първата половин година е била успешна за руските сили в арабската република, но след това е започнало тъпчене на място и даже има регрес.

Основната причина според Ходаренок е ниската боеспособност на правителстваната армия на Башар Асад. Военния наблюдател на изданието пише, че все още под контрола на опозицията са 60-70 % от територията на Сирия, а бойците на Асад не проявяват желание да се бият.

Към това се добавя, че руските военновъздушни сили са в намален състав и заради бюджетни ограничения са принудени да пестят от всичко – включително керосин за самолетите и боеприпасите.

Авторът пише още, че сирийската правителствена армия няма единно командване, а координацията с руснаците е силно влошена, тъй като в предходните години са били уволнени офицерите, завършили в Русия и заменени с възпитаници на военни училища в западни страни, Суадитска Арабия и Турция.

В армията на Асад няма централно снабдяване, парите се дават на командирите на корпуси, които сами решават какво и колко да купят. По правило те оставят за себе си огромни суми, което ги прави най-богатите хора в днешна Сирия, пише още Ходаренок.

Той добавя, че корупцията в армията е невиждана дори за тези географски ширини, като за преминаване през пунктовете, контролирани от армията всеки трябва да плаща. Пари се вземат дори от правителствените конвои, които трябва да снабдяват военните подразделения, но също така и от бежанците.

Според Ходаренок да се пропусне бежанец струвало 200 000 сирийски лири, което е огромна сума за тази страна. Често обаче се случвало парите да бъдат прибрани, а бежанецът да бъде прибран в лагер или затвор, където обикновено бива убит или умира заради лошите условия на живот.

Авторът описва сражения, при които руската авиация нанася удари по опозицията, а бойците от армията на Асад отказват да влязат в боя и щом се удаде случай, бързат да отстъпят. Той допълва, че множество призовани в армията младежи предпочитат да избягат зад граница вместо да отидат да се бият.

Един добре въоръжен боец на „Ислямска държава“ е способен да пръсне цяла рота от армията на Дамаск, пише още Ходаренок.

Ситуацията в момента в Сирия е в задънена улица и военна победа е невъзможна, заключава военният наблюдател на „Газета.ru“.